2011. május 11., szerda

Csicseriborsó




Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó
10 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma (póré is lehet)
fél citrom leve és reszelt héja
2 dl natúr joghurt vagy főzőtejszín
petrezselyem és lestyánzöld, snidling
só, frissen őrölt bors
egy kisebb kígyóuborka
1-2 db kemény paradicsom

Elkészítése:

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd másnap a kockára vágott burgonyával, hagymával, fokhagymával, a citrom héjával, a lestyánzölddel megsózva, borsozva puhára főzzük. A citrom héját kivesszük, majd az egészet összeturmixoljuk, belekeverjük a citrom levét, a joghurtot (főzőtejszínt). Amennyiben szükséges, utánaízesítünk.
Tálaláskor megszórjuk a vékony csíkokra vágott uborkával, a kockára vágott paradicsommal, a finomra vágott snidlinggel és petrezselyemzölddel.
Hidegen kínáljuk akár önmagában, de enyhén pirított kenyérrel vagy bagettel is finom.




A dietetikus véleménye:

A sok zöldség miatt magas rosttartalmú leves ajánlható vegetáriánusoknak és lassú emésztésre panaszkodóknak is. Kevés allergént tartalmaz, talán csak a joghurt okozhat problémát a tejfehérje-érzékenyeknek.