2011. május 9., hétfő

Sóska leves





Első a nagy kedvencem :)sóska leves imádom:)
Kevés kcal és nagyon finom :)vízhajtó :)

0.5kg sóska
2ev vaj
1ev liszt
3dl tej
4-5 tojás
sóska leves
kifejezetten diétás:)
-0.5kg sóskát alaposan át mosunk hideg vízbe.
-előre elkészítem 1max 2 kanál lisztes rántást vajjal és föl engedem tejjel kb 3dl.

3-4 l vitet forralunk én teszek bele étel ízesítőt,mikor forr bele teszem a sóskát és 3-4percig főzöm.
kis lángra veszem és bele csurgatom óvatosan a tejes rántás nehogy össze kapja fel forralom és egész tojásokat ütök bele azt ízlés szerint ki hogy szereti addig főzzük én lágyabban szeretem :)
Isteni finom jó étvágyat nem sok kcal és vízhajtó tehát bátran lehet fogyasztani jó étvágyat :)

Tárkonyos raguleves




Hozzávalók:
kb. 30 dkg csirkemell (vagy más színhús)
2 szál répa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 zeller
1 karalábé
1 új fokhagyma
4-5 szem krumpli
5 csiperkegomba
2 marék zöldborsó
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt

bors
tárkony
lestyán

citrom
Ne rettentsen el senkit a hozzávalók hosszú sora, a lényeg: 1. hús, 2. sokféle zöldség, 3. tejszín, 4. fűszerek.
Az egészet úgy kezdjük, hogy a húst kockákra vágjuk (hozzávetőlegesen 1,5x1,5 cm, de nem kell vonalzóval mérni), a zöldségeket megpucoljuk; a répát karikákra, a zellert, karalábét apróbb kockákra, a krumplit kicsit nagyobbra vágjuk. A fehérrépát nem szoktam karikázni, mivel rajtam kívül azt más meg nem eszi. Általában elharmadolom a szálat, és így főzöm bele a levesbe.

A vöröshagymát apróra vágom (vagy az aprítógépben felapríttatom), és kevés olajon vagy vajon dinsztelni kezdem. Közben adom hozzá a póréhagymához hasonlóan felvágott új fokhagymát is (hosszában négybe vágva, így felszeletelve).

Amikor már pirulni kezdene a hagyma, rádobom a kockára vágott húst. A csirkemell azért jó, mert hamar kifehéredik, ami azt jelenti, hogy ott már nem nyers.

Amikor a hús minden oldalán kifehéredett, rádobom a felszeletelt gombát. Megsózom, borsozom, és hagyom, hogy a gomba levet eresszen.
Jöhet a többi zöldség, a borsó kivételével.



Megszórom liszttel, majd felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Sózom, borsozom, hozzáadom a lestyánt, tárkonyt, Fedő alatt főzöm addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez nagyjából 15 perc. Ha minden puha, akkor adom hozzá a borsót, és aki tésztát szeretne bele, azt is most kell.

Hozzákeverem a tejszínt, megvárom, míg felforr, ekkor elzárom alatta a lángot, és tálalásig fedő alatt pihentetem, de legalább tíz percig.
Kész.

Tálaláskor citromlével ízesíti ki-ki magának.

Tárkonyos raguleves




Hozzávalók:
kb. 30 dkg csirkemell (vagy más színhús)
2 szál répa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 zeller
1 karalábé
1 új fokhagyma
4-5 szem krumpli
5 csiperkegomba
2 marék zöldborsó
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt

bors
tárkony
lestyán

citrom
Ne rettentsen el senkit a hozzávalók hosszú sora, a lényeg: 1. hús, 2. sokféle zöldség, 3. tejszín, 4. fűszerek.
Az egészet úgy kezdjük, hogy a húst kockákra vágjuk (hozzávetőlegesen 1,5x1,5 cm, de nem kell vonalzóval mérni), a zöldségeket megpucoljuk; a répát karikákra, a zellert, karalábét apróbb kockákra, a krumplit kicsit nagyobbra vágjuk. A fehérrépát nem szoktam karikázni, mivel rajtam kívül azt más meg nem eszi. Általában elharmadolom a szálat, és így főzöm bele a levesbe.

A vöröshagymát apróra vágom (vagy az aprítógépben felapríttatom), és kevés olajon vagy vajon dinsztelni kezdem. Közben adom hozzá a póréhagymához hasonlóan felvágott új fokhagymát is (hosszában négybe vágva, így felszeletelve).

Amikor már pirulni kezdene a hagyma, rádobom a kockára vágott húst. A csirkemell azért jó, mert hamar kifehéredik, ami azt jelenti, hogy ott már nem nyers.

Amikor a hús minden oldalán kifehéredett, rádobom a felszeletelt gombát. Megsózom, borsozom, és hagyom, hogy a gomba levet eresszen.
Jöhet a többi zöldség, a borsó kivételével.



Megszórom liszttel, majd felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Sózom, borsozom, hozzáadom a lestyánt, tárkonyt, Fedő alatt főzöm addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez nagyjából 15 perc. Ha minden puha, akkor adom hozzá a borsót, és aki tésztát szeretne bele, azt is most kell.

Hozzákeverem a tejszínt, megvárom, míg felforr, ekkor elzárom alatta a lángot, és tálalásig fedő alatt pihentetem, de legalább tíz percig.
Kész.

Tálaláskor citromlével ízesíti ki-ki magának.

Paradicsom leves





Paradicsom leves

Nagyon egyszerű ,csinálok vajas rántást, felöntöm paradicsom lével 1db paprika és zeller kicsi bors delikát 1 kanál cukor össze főzöm.

Kevés tésztával és reszelt sajttal isteni finom.

Kiszámoltam a paradicsom leves mennyi kcal.

Paradicsom 200kcal
Zsiradék:350kcal
Liszt:150kcal
Cukor:20kcal
Sajt vagy tészta:100kcal

Nem sok igazán.

Borsó leves




Borsó leves

Hozzávalók:1 üveges borsó
zöldség répa karalábé
paradicsom zeller
1 fej hagyma
5dkg zsiradék
1 tojás 10dkg liszt
Vajon megpirítottam a zöldségeket fűszereztem delikát bors és fel öntöttem 4l vízzel.
Megfőztem a zöldséget aztán bele a borsó paradicsom és paradicsomlé.
Az 1 tojásból csináltam nokedlit és azt is bele mikor már minden össze főtt.

Jó étvágyat.
Kalória kb felfelé kerekítettem 940kcal
ha az egészet meg eszed tehát bőben lehet fogyasztani egész nap.

Brokkolis csirkemell




Brokkolis csirke mell:)

Isteni finom :)

Fél kg brokkoli
Fél kg csirke mell
1kis tejszín vagy kis tejföl /az is nagyon jó/
kis olaj
3 gerezd fokhagyma
Fűszerek

Kevés olajon megpirítottam a fok.h.aztán a csíkokra vágott csirkét és mikor megpirult borssal és étel ízesítővel fűszereztem.
Kicsi vizet öntöttem rá és beleraktam, a brokkolit mikor meg puhult tejszínnel besűrítettem :):):):)
Isteni és rizs főzésével együtt 10 perc és kész volt:)

Még a gyerekek is azt mondták isteni:)

Brokkoli krém leves.




Brokkoli krém leves.


hozzávalók:
0.5 kg brokkoli
2db burgonya
2 kanál tejföl
2 kanál liszt
3dl tej
Burgonya nem kötelező csak én még bébi kajának is csináltam a cseppemnek nagyon ízlett neki.

Megfőztem a brokkolit a krumplival ,jó puhára ,utána összeturmixoltam .
A tejet a tejfölt össze kevertem a lisztel /habarás /és össze főztem az össze turmixolt brokkolival .
Sajttal vagy kenyér kockával tálalom :)jó étvágyat .

Tojás leves




Tojásleves

Vajas rántás két evő kanál liszttel.
Bors paprika delikát és kömény ezt bele a rátásba egy kicsi tejföl 3-4 l víz.
Ezt össze főzni és egész tojásokat bele csorgatni.
Isteni finom a kömény nem kötelező .

Ki számoltam kb mennyi.
tejföl=350kcal
2kanál liszt =100kcal
5dkg vaj =350kcal
4db tojás =280kcal
1100kcal ha az egészet meg eszed.

Jó étvágyat.

Frankfurti leves




Frankfurti leves
rántás nélkül :)
Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
4-5 kisebb szál répa
4 krumpli
3 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény
majoranna

A hagymát apróra vágtam, kis olajon megfonnyasztottam. Rádobtam a karikára vágott répát, a kockára vágott krumplit, és kis lángon, néha megkeverve hagytam párolódni kissé. Addig csíkokra vágtam a kelkáposztát, majd ezt is a zöldségekhez adtam, és fel is öntöttem az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Sóztam, fűszereztem, és vártam, hogy a zöldségek puhuljanak. Amikor megfőttek, kivettem egy jó bögrényit a zöldségekből, kis lével, rádobtam a három gerezd fokhagymát, és botmixerrel összeturmixoltam, majd visszaöntöttem a levesbe. Karikára vágtam az itthon fellelhető 6 db virslit (füstlit, pontosabban, aminek a füstölt íze kimondottan jól illett a leveshez), a fazékba dobtam, majd a végén kevés mustárral elkevert 2 dl tejfölt is adtam hozzá.

Zökdbab leves






Hozzávalók

* 50 dkg zöldbab
* 2-3 krumpli
* 2 evőkanál olaj
* 1 evőkanál liszt
* 1 kiskanál pirospaprika
* 1 evőkanál (házi) ételízesítő
* 1 liter tej
* 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
* kapor (elmaradhat)petrezselyem vagy zeller
* víz
* néhány evőkanál fehérborecet

A krumplit és a zöldbabot megfőzöm annyi ételízesítős vízben, amennyi ellepi. Paprikás rántást készítek, felöntöm tejjel és hozzáadom a főtt zöldségekhez, jól kiforralom. Tálalásnál mindenki magának savanyítja a levesét a borecettel. Hidegen is finom, különösen nyáron.

Karalábé leves




Karalábéleves


Hozzávalók

* 2 zsenge karalábé
* 2 evőkanál olaj
* 1 kisebb csokor petrezselyem
* só, frissen őrölt bors
* 1,5 liter húsleves vagy víz
* 2 dl tejszín
* 1 evőkanál liszt

A megtisztított, kockákra vágott karalábét megpárolom az olajon. Felöntöm a húslevessel és tejszínes habarással sűrítem. Szükség szerint ízesítem, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és még 10 percig főzöm.

Karalábé leves




Karalábéleves


Hozzávalók

* 2 zsenge karalábé
* 2 evőkanál olaj
* 1 kisebb csokor petrezselyem
* só, frissen őrölt bors
* 1,5 liter húsleves vagy víz
* 2 dl tejszín
* 1 evőkanál liszt

A megtisztított, kockákra vágott karalábét megpárolom az olajon. Felöntöm a húslevessel és tejszínes habarással sűrítem. Szükség szerint ízesítem, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és még 10 percig főzöm.

Zöldség leves




Ilyenkor már válogathatunk a sok-sok friss zöldség közül, így érdemes elkészítenünk ezt a zöldséglevest.


Hozzávalók

* 1 kg zöldség vegyesen
* 1 nagy csokor petrezselyemzöld
* 2-3 evőkanál olaj
* 1,5 l víz vagy húsleves
* só (esetleg kevés ételízesítő)

Ízlésünk és lehetőségünk szerint válogassunk össze a zöldségeket: sárgarépa, fehérrépa, hagyma, karalábé, karfiol, kelkáposzta, hagyma, zöldborsó, paradicsom, cukkini, stb.

Cukkini pörkölt


Össze kötöttem a kellemest a hasznossal :)
Mivel a családnak csirkepörit csináltam gondoltam magamnak meg cukkinit:)

Kicsit több lével csináltam mint szoktam mikor kész lett a csirke vettem ki szaftot és bele főztem a cukkinit és mikor meg főtt vágtam bele paradicsomot rizzsel nagyon finom:)

Töltött paradicsom diétásan


Töltött paradicsom.
kicsit változtattam a recepten 1 kanál majonéz és 2 kanál tejföl isteni lett:)

1 kukorica konzerv
1 kanál majonéz
2 kanál tejföl
kb 8db nagyobb paradicsomra elég

Paradicsom tetejét levágtam ,a belsejét kiskanállal kivájtam .
A kukoricát ,tejfölt ,majonézt összekevertem és beletöltöttem a paradicsomba rá tettem a kalapját jó étvágyat kívánok:)

Lángos



lángos hozzávalók
0.5 kg liszt
3dkg élesztő
1db tojás
fél kocka ráma olvasztva
1 doboz tejföl

és amennyi tejet föl vesz kb 2-3dl

Az élesztőt föl futtatom lisztel só és kicsi cukorral.
A lisztbe bele teszem a tojást a tejfölt jól össze keverem hozzá öntöm az olvasztott vajat majd a langyos tejet és az élesztőt jó sokáig dagasztom.
Nekem 9-10 db kisebb lángosom lesz olajos tálcára rakom el osztom kis bucikra és olajos tányéron nyújtom ki sütés előtt:)

Banán turmix meggyel

Banán ,meggy ,tejszínhab joghurt.
Banánt össze turmixoltam joghurttal és rétegeztem banán, hab,megy.

Turmix


Banán
Meggy
Kivi
Joghurt

Banánt össze turmixoltam joghurttal ,pohárba öntöttem kicsit.
Maradék banánt el osztottam kettőbe, az egyikhez kivit tettem a másikhoz meggyet és rétegeztem.

Fagyi


házi fagyi:
barack,szilva natúr joghurt méz

Gyümölcsöt lefagyasztom ,össze turmixolom és rétegezem :)

BAnános Epres turmix


5db banán
5db eper
1 joghurt

Banánt össze turmixoltam,felét az eperrel.
Rétegeztem alsó réteg banán ,joghurt, felső réteg banán eper.