2011. május 1., vasárnap

Fogyis süti


vagyis nekem az:)
nincs benne cukor :)

hozzávalók

baba piskóta
gyümölcs
tejföl
joghurt
kakaó /nem kötelező /

össze kell keverni a tejfölt a joghurttal

rétegezés
baba piskóta, gyümölcs ,tejföljoghurt és így rétegezni a tetejére díszítésnek kakaó

kcal
1.5 zacskó baba piskóta 600kcal
őszi barack 300g 120kcal
tejföl 1.5dl 205kcal
joghurt 2dl 128kcal
összesen 1053kcal
egészsége finom nem tartalmaz semmi mű édesítőt mégis finom:)
igaz én konzerves barackkal csináltam az tuti több :)de most nem volt más:)

Linzer




Hozzávalók (kb.20 darabhoz):

* 30 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 1 tojás
* 12 dkg porcukor
* 2 csomag vaníliás cukor
* 1 citrom reszelt héja
* kenéshez és szóráshoz: lekvár és darált dió

Elkészítése:

* A hozzávalókat (a tojásnak csak a sárgáját) gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük (napokra is lehet).
* A tésztát félújjnyira kinyújtjuk, kiszaggatjuk a formákat, majd mindenik párjának kiszúrjuk a közepét. Ezeket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk darált dióval. 200 fokos sütőben kb.10 perc alatt kisütjük a formákat.
* Baracklekvárral (vagy ami van otthon) összeragasztjuk - egy simát és egy lyukast.


holnap csinálok egy próba sütést :)


forrás
http://gergelyne.blogspot.com/

Rózsák



Kiskukta blogján találtam ezt a szuper kis receptet :)
Én édes kelt tésztával csináltam.
Köröket szaggattam és rózsát formáztam belőle nagyon egyszerű :)
Vajjal kentem be és cukrot tettem a tetejére és muffin formába helyeztem :)
Kis lángon sütöttem mert az enyémek elég nagyra sikeretek hogy jól át süljön:)


lángos hozzávalók
0.5 kg liszt
3dkg élesztő
1db tojás
fél kocka ráma olvasztva
1 doboz tejföl

és amennyi tejet föl vesz kb 2-3dl

Az élesztőt föl futtatom lisztel só és kicsi cukorral.
A lisztbe bele teszem a tojást a tejfölt jól össze keverem hozzá öntöm az olvasztott vajat majd a langyos tejet és az élesztőt jó sokáig dagasztom.
Nekem 9-10 db kisebb lángosom lesz olajos tálcára rakom el osztom kis bucikra és olajos tányéron nyújtom ki sütés előtt:)

Mákos muffin


  • 1 bögre mák (darálva)
  • 1 bögre cukor (darálva)
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek olaj

elkészítés

  1. A tojást a cukorral habosra keverjük.
  2. Apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan összedolgozzuk.
  3. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
  4. Közepesen meleg sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Füstölt sajtos pogi


Hozzávalók:

* 50 dkg liszt,
* 1 sütőmargarin,
* 1 pohár tejföl,
* 1 tojás,
* 1/2 sütõ
* por,
* 10 + 10 dkg sajt,
* teáskanálnyi só

Elkészítés:

A lisztbe szórjuk a sütõport, a sót, a sajtot, a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt.
Én még raktam bele füstölt sajtot is :)

Baconos és kolbászos sajtos csigák




Baconos és kolbászos sajtos csigák

Edó blogjába találtam Ő leveles tésztával csinálta és meg kelt tésztával de nagyon finom :)
Kelt tészta ahogy én csinálom pontosan nem tudom mert nem méricskélek
kb 60-70dkg liszt
20dkg olvasztott vaj
fél élesztő tejben kicsi só kicsi cukorral és kicsi liszttel felfuttatva
1db tojás
ezeket össze keverem és kb 2-dl meleg tejjel jól össze dagasztom

A töltelék
reszelt sajt ,bacon kolbász szalámi akármi jó:)
föltekertem és föl szeleteltem ,sajtot tettem a tetejére.

mézes süti




A tuti bevált recept:

76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)

Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.

Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.



fontos információ
a mézes csak akkor lesz puha legalábbis ez a recept ha rögtön sütés után fém dobozba zárjuk:)

gofri


A tökéletes gofri
Hozzávalók:

* 25 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 15 dkg porcukor
* 4 tojás
* 1 dl tej
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 citrom
* fél csomag sütőpor
* csipet só

Keverd a liszthez a sütőport. A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét, majd a sárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot, a sütőport, a porcukrot és a tejet keverd a liszthez. Reszeld rá a citromhéjat is. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan keverd a masszába.
A gofrisütőt forrósítsd fel, kend meg vékonyan olajjal, és tölts a közepébe annyi tésztát, hogy, ha lecsukod, ne folyjon ki. A beletöltést célszerű merőkanállal csinálni. Süsd néhány percig, óvatosan szedd ki, és már eheted is.
Túrós gofri
Hozzávalók:

* 15 dkg túró
* 15 dkg liszt
* 8 dkg vaj
* 8 dkg cukor
* 2,5 dl sűrített tej
* 1 tojás
* só

A tojást válaszd ketté, és keverd habosra a cukorral és a vajjal. Szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a túrót, a sűrített tejet. Sózd meg ízlés szerint a tojásfehérjét, és azt is öntsd hozzá. Keverd össze, süsd ki, és már kész is.
Gofri laktózérzékenyeknek
Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 7 dl langyos víz
* 4 evőkanál cukor
* 2 dl olaj
* 2 tojás
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 csomag sütőpor
* 1 citrom
* csipet só

A lisztet és a tojássárgáját keverd össze. Add hozzá a cukrot, a csipet sót, a sütőport, az olajat, reszeld bele a citrom héját, és keverd teljesen simára. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és nagyon óvatosan forgasd bele a masszába. Süsd ki, és ízlés szerint tálalhatod, lekvárral, pudinggal, gyümölcsdarabokkal.
Sajtos gofri
Hozzávalók:

* 60 dkg liszt
* 20 dkg trappista sajt
* 5 evőkanál olaj
* 2 dl tejföl
* 2 tojás
* 1 csomag sütőpor
* tej
* só

A sajtot reszeld le. Add hozzá a lisztet, az olajat, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a sütőport. Keverd össze, majd annyi tejet adj hozzá, hogy a massza sűrű legyen. Süsd ki gofrisütőben. Ha kész van, ízlés szerint kend meg a tetejét tejföllel, és szórd meg sajttal.

Almás pite


Hozzávalók:

* A töltelékhez:
* 2 kg savanykás alma
* 20 dkg cukor
* 1 kávéskanál fahéj
* 1 citrom reszelt héja
* Az omlós tésztához:
* 50 dkg finomliszt
* 25 dkg sütőmargarin
* 12,5 dkg porcukor
* 2 tasak vaníliás cukor
* 1 tasak sütőpor (10 g)
* 2 tojás + 2 tojássárgája
* 2 evőkanál tejföl
* Továbbá:
* 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
* 1 tojássárgája a kenéshez
* (fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 579 kJ/138 kcal


Kicsit változtattam a recepten mert nagyon ómlósat akartam
40dkg liszt
20dkg ráma
1 sütőpor
2 tojás sárgája
4 kanál cukor
1dl tejföl

isteni omlós lett :)

Real Madrid

csoki krém


Hozzávalók:

5 dl habtejszín
60 dkg étcsokoládé (jó minőségű)

Elkészítés:

A tejszínt forrpontig melegítsük fel, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és kis lángon addig keverjük, amíg teljesen simára elegyedik. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd ismét jól kihabosítjuk.
Ha máznak szeretnénk felhasználni, akkor vonjuk be vele a tortát, amikor még folyós állapotban van.
Amennyiben a csoki mellett egy kis vajat adunk hozzá, szép fényes lesz a bevonat.
Ízesíthető is, pl. rummal.
Készíthetünk belőle bonbonokat, golyókat, a sűrű, kihűlt csokoládékrémet torták, sütemények töltésére használhatjuk.


Amennyiben nem kerül felhasználásra azonnal, hűtőben is eláll jó ideig, és legközelebb vízfürdő fölött felolvasztva ismét használni tudjuk.
Ez a mennyiség elég kiadós, a torta töltésére, és bevonására is bőven elegendő.

Csíkos tallér


Hozzávalók:
)

50 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
csipet só

Elkészítése:

A hozzávalókat a kakaó kivételével összegyúrjuk, két cipót formálunk. Az egyikbe még gyúrunk kakaóport, a másikba vaníliás cukrot.
Mindkét cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük nagyjából másfél órára, majd amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk.
Vajazott tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 190°C-on 20 perc alatt megsütjük.

vakond túrás torta


A tésztához:

* 3 tojás
* 3 ek cukor
* 3 ek olaj
* 3 ek liszt
* 2 ek kakaópor

A krémhez:

* 2 dl tejszín
* fél csomag zselatin fix
* 40 dkg ricotta
* 2 cs vaníliás cukor
* 1 citrom reszelt héja
* 8-10 dkg porcukor
elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra (légkeverésen).
2. Folpackkal kibélelünk egy kb. 15-17 cm átmérőjű mély tálat és előkészítünk egy pont ekkora tortaformát is. (Én most állítható tortagyűrűt használtam, mert nincs ilyen kicsi tortaformám. Sütőpapírt terítettem egy gáztepsibe, rátettem a tortagyűrűt és csak akkor öntöttem bele a tésztát, mikor a sütő kellően meleg volt. Így rögtön tehettem is be és nem folyt ki a gyűrűből a tészta.)
3. A piskótához géppel felverjük a tojásfehérjéket, majd egymás után lassú fokozaton belekeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, az olajat és végül a sütőporos-kakaós lisztet.
4. 180 fokon, kb. 12 percig sütjük légkeveréssel. (Tűpróba!)
5. Mikor kihűlt, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és vízszintesen kettévágjuk.
6. A krémhez a tejszínt a zselatinnal kemény habbá verjük.
7. A krém többi hozzávalóját jól elkeverjük, majd óvatosan a tejszínhabhoz keverjük.
8. A folpackkal kibélelt tálba öntjük, rátesszük az egyik piskótalapot és befedjük a folpackkal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük a másik piskótalappal együtt, amit szintén folpackba burkolunk.
9. A félretett piskótalapot nagylyukú reszelőn lereszeljük.
10. Tálaló tányérra borítjuk a tortát, lehúzzuk róla a folpackot és óvatosan megszórjuk a lereszelt piskótával, kicsit rányomkodjuk, majd ízlés szerint díszítjük.

sütési hőfok: 170 °C

Bukta


A tésztához:
350 ml tej
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 db tojás
90 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltelék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120 g vaj

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.

2. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.

3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.

4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.

5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.

6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk.

7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.

8. Ha rájuktettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.

9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.

10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.

11. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Zebra torta


zebra torta :)

* 5 db tojás
* 25 dkg porcukor
* 1,25 dl langyos víz
* 2,5 dl étolaj
* 1 cs vaníliás cukor
* 37 dkg liszt
* 1 cs sütőpor
* 2 ek kakaó

elkészítés

1. A tojások sárgáját a kétféle cukorral jól kikeverjük.
2. Kavargatva hozzáadjuk a vizet és az olajat, kanalanként.
3. A sütőporral elkevert lisztet is szép lassan beledolgozzuk, végül pedig a kemény habbá felvert tojásfehérjéket is óvatosan beleforgatjuk.
4. A tésztát megfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk a kakaót.
5. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Az aljába középre teszünk két kanál fehér tésztát. (Nem kell elkenni!) Majd a fehér tésztára két kanállal teszünk a kakaós tésztából. Lényeg, hogy mindig középre s egymás tetejére kerüljön a fehér-barna tésztából! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, míg van a tésztából. Ha így készítjük, a tészta szabályos csíkokra teríti szét magát.
6. Úgy kell sütni, mint a piskótát: 180 fokra előmelegített sütőben, 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
7. A kihűlt tésztára rakhatunk cukormázat, csokimázat, porcukrot, de ha önmagában fogyasztjuk, akkor is nagyon finom, laktató desszert.

fondant


Fondant


Első lépésben a porcukort egy sűrű szitán (pl teaszűrő) átszitáljuk, ez lényeges momentum, fontos, hogy minél finomabb porcukort kapjunk. Egy részét a porcukornak félre pakoljuk, a keverő tálban pedig egy lyukat képezünk a porcukor közepébe.

A zselatint a folyadékkal összekeverjük. Én eleve abban az edényben szoktam ezt tenni, ami illeszkedik egyik lábasomra, így kevesebbet mosatlanítok.

Időközben egy lábasba teszünk kb 2-3 ujjnyi vizet forrni, mikor forr rátesszük a zselatinos folyadékot, addig melegítjük, míg teljesen felolvad a zselatin. Közben kavargatjuk.

Mikor felolvadt hozzátesszük a mézet és a margarint,

majd addig kavargatjuk, míg teljesen feloldódik benne a margarin.

A zselatinos masszát a porcukorhoz adjuk, majd kanállal kavarjuk bele a porcukort, mindaddig, míg bírjuk, utána kezünkkel gyúrjuk tovább hozzá a porcukrot. Én ebben a keverőtálban szoktam végig gyúrni, van aki kiveszi, és munkalapon gyúrja készre, nekem így jobban kezemre áll, de mindegy, hogy hol csináljuk.

Addig adagoljuk hozzá a porcukrot, míg szép egynemű, gömbé álló, kézhez még jócskán tapadó masszát kapunk. A porcukrot a vége felé már csak kanalanként adagoljuk, és addig ne tegyünk hozzá újabb adagot, míg jól nem dolgoztuk bele a masszánkba, mert lehet már az az 1 kanál elegendő. Ha tortát szeretnénk bevonni vele hagyhatjuk lágyabbra, figurák részére kicsit keményebbre, ezt gyakorlattal lehet kitapasztalni.

Miután készen vagyunk csomagoljuk duplán bele egy frissentartó fóliába, a fóliát jó ha még az elején odakészítjük, mert ragacsos kézzel nehéz a fóliával bánni. Hagyjuk pihenni a kész maszát szobahőn kb. 6 órán át.


Cukormassza hozzávalói:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz

Azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat.
A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt). Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.
Mikor elővettem elég keménynek találtam, ezért gyúrtam még bele margarint, ezt úgy oldottam meg, hogy kezemet bekentem margarinnal vastagon, és úgy gyúrtam át egy kisebb adag masszát, így már jónak találtam.
Bevonásra nekem sokkal jobb volt mint a házilag készített fondantom, a kisvirágok jól formázhatóak vele, szép vékonyra lehet nyújtani.

Ui: ne törekedjünk arra a begyúráskor, hogy egyáltalán ne ragadjon, hagyhatjuk jó lágyra, mostanában már abban az edényeb gyúrom be amibe eredetileg szitálom a porcukort, ez egy tupperes kelesztőtál, nekem ebben sikerül a legjobban kidolgozni (próbáltam már zománcos keverőtálba is, kinszevedés volt) , ugyan úgy gyúrom, dagasztom benne mintha kelt tésztát dagasztanék, mikor már kezd gombóc alakot ölteni, akkor abbahagyom a porcukor adagolását, de még gyúrom pár percig, de ekkor még ragad rendesen. Miután pihentettük elég sok margarnit gyúrok bele, az adagját nehéz meghatározni, mert mindig annyit gyúrok be margarinnal amennyit fel akarok használni, érezni lehet hogy mikor jó az állaga, a sok gyúrástól(akár 2-4 perc), és a margarinozástól rugalmasabbá válik.

BAnános Epres turmix


5db banán
5db eper
1 joghurt

Banánt össze turmixoltam,felét az eperrel.
Rétegeztem alsó réteg banán ,joghurt, felső réteg banán eper.