2011. május 1., vasárnap

Bukta


A tésztához:
350 ml tej
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 db tojás
90 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár, túrótöltelék, gyümölcs, vagy akár csokoládé

A kenéshez:
120 g vaj

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit.

2. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.

3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.

4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.

5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.

6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 30 db négyzetet kell kapnunk.

7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.

8. Ha rájuktettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.

9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.

10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.

11. Porcukorral meghintve tálaljuk.