2011. május 1., vasárnap

mézes süti




A tuti bevált recept:

76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)

Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.

Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.



fontos információ
a mézes csak akkor lesz puha legalábbis ez a recept ha rögtön sütés után fém dobozba zárjuk:)