2011. május 1., vasárnap

Almás pite


Hozzávalók:

* A töltelékhez:
* 2 kg savanykás alma
* 20 dkg cukor
* 1 kávéskanál fahéj
* 1 citrom reszelt héja
* Az omlós tésztához:
* 50 dkg finomliszt
* 25 dkg sütőmargarin
* 12,5 dkg porcukor
* 2 tasak vaníliás cukor
* 1 tasak sütőpor (10 g)
* 2 tojás + 2 tojássárgája
* 2 evőkanál tejföl
* Továbbá:
* 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
* 1 tojássárgája a kenéshez
* (fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 579 kJ/138 kcal


Kicsit változtattam a recepten mert nagyon ómlósat akartam
40dkg liszt
20dkg ráma
1 sütőpor
2 tojás sárgája
4 kanál cukor
1dl tejföl

isteni omlós lett :)