2011. május 1., vasárnap

gofri


A tökéletes gofri
Hozzávalók:

* 25 dkg liszt
* 20 dkg vaj
* 15 dkg porcukor
* 4 tojás
* 1 dl tej
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 citrom
* fél csomag sütőpor
* csipet só

Keverd a liszthez a sütőport. A tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét, majd a sárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot, a sütőport, a porcukrot és a tejet keverd a liszthez. Reszeld rá a citromhéjat is. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan keverd a masszába.
A gofrisütőt forrósítsd fel, kend meg vékonyan olajjal, és tölts a közepébe annyi tésztát, hogy, ha lecsukod, ne folyjon ki. A beletöltést célszerű merőkanállal csinálni. Süsd néhány percig, óvatosan szedd ki, és már eheted is.
Túrós gofri
Hozzávalók:

* 15 dkg túró
* 15 dkg liszt
* 8 dkg vaj
* 8 dkg cukor
* 2,5 dl sűrített tej
* 1 tojás
* só

A tojást válaszd ketté, és keverd habosra a cukorral és a vajjal. Szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a túrót, a sűrített tejet. Sózd meg ízlés szerint a tojásfehérjét, és azt is öntsd hozzá. Keverd össze, süsd ki, és már kész is.
Gofri laktózérzékenyeknek
Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 7 dl langyos víz
* 4 evőkanál cukor
* 2 dl olaj
* 2 tojás
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 csomag sütőpor
* 1 citrom
* csipet só

A lisztet és a tojássárgáját keverd össze. Add hozzá a cukrot, a csipet sót, a sütőport, az olajat, reszeld bele a citrom héját, és keverd teljesen simára. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és nagyon óvatosan forgasd bele a masszába. Süsd ki, és ízlés szerint tálalhatod, lekvárral, pudinggal, gyümölcsdarabokkal.
Sajtos gofri
Hozzávalók:

* 60 dkg liszt
* 20 dkg trappista sajt
* 5 evőkanál olaj
* 2 dl tejföl
* 2 tojás
* 1 csomag sütőpor
* tej
* só

A sajtot reszeld le. Add hozzá a lisztet, az olajat, a tejfölt, a tojásokat, a sót és a sütőport. Keverd össze, majd annyi tejet adj hozzá, hogy a massza sűrű legyen. Süsd ki gofrisütőben. Ha kész van, ízlés szerint kend meg a tetejét tejföllel, és szórd meg sajttal.