2011. május 9., hétfő

Tárkonyos raguleves




Hozzávalók:
kb. 30 dkg csirkemell (vagy más színhús)
2 szál répa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 zeller
1 karalábé
1 új fokhagyma
4-5 szem krumpli
5 csiperkegomba
2 marék zöldborsó
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt

bors
tárkony
lestyán

citrom
Ne rettentsen el senkit a hozzávalók hosszú sora, a lényeg: 1. hús, 2. sokféle zöldség, 3. tejszín, 4. fűszerek.
Az egészet úgy kezdjük, hogy a húst kockákra vágjuk (hozzávetőlegesen 1,5x1,5 cm, de nem kell vonalzóval mérni), a zöldségeket megpucoljuk; a répát karikákra, a zellert, karalábét apróbb kockákra, a krumplit kicsit nagyobbra vágjuk. A fehérrépát nem szoktam karikázni, mivel rajtam kívül azt más meg nem eszi. Általában elharmadolom a szálat, és így főzöm bele a levesbe.

A vöröshagymát apróra vágom (vagy az aprítógépben felapríttatom), és kevés olajon vagy vajon dinsztelni kezdem. Közben adom hozzá a póréhagymához hasonlóan felvágott új fokhagymát is (hosszában négybe vágva, így felszeletelve).

Amikor már pirulni kezdene a hagyma, rádobom a kockára vágott húst. A csirkemell azért jó, mert hamar kifehéredik, ami azt jelenti, hogy ott már nem nyers.

Amikor a hús minden oldalán kifehéredett, rádobom a felszeletelt gombát. Megsózom, borsozom, és hagyom, hogy a gomba levet eresszen.
Jöhet a többi zöldség, a borsó kivételével.



Megszórom liszttel, majd felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

Sózom, borsozom, hozzáadom a lestyánt, tárkonyt, Fedő alatt főzöm addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez nagyjából 15 perc. Ha minden puha, akkor adom hozzá a borsót, és aki tésztát szeretne bele, azt is most kell.

Hozzákeverem a tejszínt, megvárom, míg felforr, ekkor elzárom alatta a lángot, és tálalásig fedő alatt pihentetem, de legalább tíz percig.
Kész.

Tálaláskor citromlével ízesíti ki-ki magának.